Egy évtizede változatlan Magyarország politikai térképe – lenyűgöző infografikák!

nyito

 

Az adatok azt mutatják, hogy a baloldal utolsó, 2006-os győzelme óta a pártlistás szavazatok alapján legalábbis lényegében változatlan a Fidesz-KDNP hegemóniája, és talán meglepetésként az is látszik, hogy már Budapest sem baloldali-liberális fellegvár. Térképekre és grafikonokra tettük, mi történt 2006 óta.

 

 

Elemeztük a 2006 és a 2018 közötti országgyűlési és Európa Parlamenti választások településszintű, pártlistás adatait, ami alapján világosan látszódik, hogy a Fidesz-KDNP hegemóniája töretlen és nagyjából tíz éve változatlan. Az alábbi térképeken és adatvizualizációkon az látszik, hogy a 2006-os áprilisi választások óta a Fidesz-KDNP hogyan uralta le Magyarországot úgy, hogy már 2006-ban is éppen hogy csak lemaradt a győzelemről.

A térképen lévő csúszkát középre állítottuk, jobbra elhúzva a 2018-as országgyűlési választások eredményei látszódnak, balra elhúzva pedig a 2006-os eredmények. Minden térkép alatt látszódik, hogy 2006-ról és 2018-ra hogyan mozogtak a pártlistás szavazatok alapján a pártok településenként, és hogy milyen trendet írtak le az eredmények. A metodológia a cikk végén található!

 

Országos adatok

Térkép: A téképen világosan látszódik, hogy 2018-ra a Fidesz-KDNP lényegében az összes magyar településen megszerezte a pártlistás szavazatok relatív többségét, ami azt jelenti, hogy az idei választásokon mindössze 28 olyan település volt a 3177-ből, amelyben nem a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb szavazatot:

 

Az alábbi két grafikonon a pártokra adott listás szavazatok összege, illetve aránya olvasható le a 2006-os, a 2010-es, a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon. A képre kattintva nagyban is látszódik a grafikon:

Screen Shot 2018-04-30 at 15.08.50

 

 

Erről a grafikonpárosról azt lehet leolvasni, hogy 2006-ról 2018-ra hány százalékot nyert és vesztett a Fidesz-KDNP és az MSZP a baloldali-liberális kisebb pártokkal együtt az összes településen tizenkét év alatt. A grafikon fentről lefelé a Fidesz és az MSZP százalékos eltérései láthatók, a vízszintes tengely -100%-tól +100%-ig mutatja a két vizsgált választás közötti eredményeket. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

Screen Shot 2018-05-01 at 17.34.19

 

A Fidesz-KDNP támogatottsága

 

 

Ez a grafikon azt mutatja be, hogy települsenként a szavazatok hány százaklékát kapta meg a Fidesz-KDNP 2006-ban és 2018-ban. A vonalak által leírt pályából látszik, hogy majdnem minden településen nőtt a Fidesz-KDNP aránya, a vonalak sűrűsége pedig kirajzolja, hogy jellemzően azért az 50-70 százalékos tartományban mozgott a Fidesz-KDNP-re adott szavazatok aránya. A fekete középső vonal a számított trendet mutatja be. Minden további ilyen grafikont így kell olvasni. Nem emeltünk ki külön településeket, mert szerintünk a mintázatok eleve önmagukért beszélnek. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

Screen Shot 2018-04-30 at 13.23.21

 

Az MSZP támogatottsága

 

 

Ebből a grafikonból is látszik, mekkorát bukott 2006 óta a baloldal. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

Screen Shot 2018-04-30 at 13.40.48

 

A Jobbik támogatottsága

 

 

Screen Shot 2018-04-30 at 14.03.45

 

Az LMP támogatottsága

 

 

Screen Shot 2018-04-30 at 14.10.55

 

Egyéb pártok támogatottsága

 

 

Screen Shot 2018-04-30 at 14.31.49

 

Budapesti adatok

 

 

Akár a fenti térképet, akár a lentebbi grafikont nézzük, a listás szavazatok alapján szintén relatív Fidesz-KDNP többség van Budapesten. A fővárost szokták baloldali-liberális fellegvárnak mondani, a listás szavazatok alapján azonban inkább fifty-fifty a jobboldal vs. baloldal/liberálisok arány.

Screen Shot 2018-04-30 at 15.56.38

 

Metodológia: Az adatok a 2006-os országgyűlési választások, a 2009-es EP-választás, a 2010-es országgyűlési választás, a 2014-es országgyűlési és EP-választás, valamint a 2018-as országgyűlési választás településszintű választási adatai. Az MSZP-hez a DK kilépése után továbbra is hozzáadtuk a DK, az Együtt és a Párbeszéd eredményeit is. A Jobbik adataihoz hozzászámoltuk a 2006-os MIÉP-Jobbik közös indulás választási adatait. Az LMP-nél a 2009-es első EP-választás eredményeiről számoltunk. Innen elérhető a teljes adatbázis.

Adatok: Tordai Csaba / NVI
Adatvizualizáció, szöveg: Bátorfy Attila

 

tetszett_a_cikk3

 

 • azkiazEZ

  Egy élet megfeszített munkájának eredménye.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Szóval eddig a megfeszítés még csak verbálisan fordult elő.
   Az igazira lehet jegyet rendelni?

   • azkiazEZ

    Igazából az van, hogy a hétköznapi emberek csak dolgozgatnak. De aki politikai körökben mozog – na az igazán meg tudja feszíteni magát. Akár annyira is, hogy sok milliárd forinttal gazdagodjon évente az “elnyert” állami beruházások miatt.

    Nyilván teljesen arányos sok milliót / milliárdot keresni azon, hogy valaki megirat egy szaros pályázatot, megnyeri, aztán levezényeli a beruházást a munkák kiadásával.
    Ez folyamatos telefonálgatással, egyeztetéssel jár, a munkákat felügyelni kell, az A8-assal el kell menni a könyvelőhöz, százszor átrágni, hogy mivel lehetne papíron kihozni a lehető legmagasabb költségeket, vissza kell osztani a megbízónak, stb, stb.
    A plebs hajlamos azt hinni, hogy egy ilyen milliós beruházásokat nyerő nagyvállalkozó élete könnyű, pedig nem.

    Az élet nem fenékig lázárjános.

    Tehát nekünk, halandó embereknek is tanulnunk kellene tőlük és jobban megfeszíteni magunkat a munkánk során. Akkor aztán jönnek a milliók.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Köszönöm a részletes és igényes magyarázatot.
     Alkalmazni ebben az életemben sajnos már nem áll módomban, mert részben nyögdíjas vagyok, részben belerokkantam a munkába.
     De sebaj!
     Majd a következő életemben igyekszem a fentiek szerint eljárni (bár előző életemben sem hittem a reinkarnációban).
     Én a gyors meggazdagodásnak egy módját ismertem csak: havonta félre köll tenni cca. 875 Forintot, s 100 év múlva már meg is lesz az első millióm…

     • azkiazEZ

      Hát ez sajnálatos. Magyarországon nyugdíjasként már nem nagyon érdemes megfeszülni, mert ha csak nem tetszett valami rosszaságot csinálni az előző rendszerben, akkor nem jellemző a sok százezres / milliós nyugdíj.
      Előbb kellett volna gondolkodni. Magyarország már csak ilyen.

      Persze ha tényleg ennyire kell az az első millió, vagy akár több, (mert ugye kapzsik vagyunk mi halandók) én nyugodt szívvel ajánlanám, hogy menjen Szíjártó Péterhez tanácsért. Bár ő most külügyminiszter, de valójában mindenhez ért, bármilyen pozícióban megállja a helyét és biztosan tud önmegvalósítással kapcsolatos tanácsokat adni Önnek.

      Pl. hogyan tegyen félre többet, mint amennyi jövedelme van, illetve hogyan vásároljon olyan házat ami megvétel után 2-300 négyzetméterrel megnő.
      Hogyan kérjen kölcsön pénzt úgy, hogy később az összeg 11 millióval megnőjön, esetleg hogyan legyen Ön is milliomos úgy, hogy a valóságban nem dolgozik (versenyszféra).

      Ha ilyen profitól kérne tanácsokat, még a nyugdíjas évekre is jutna egy kis szalámi a kenyérre.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      off
      Tegezz nyugodtan!
      on

      Száraz kenyerem javát megettem, s nem voltam képes rájönni, hogy nem az általam ösmert gyors meggazdagodás, az egyedül üdvözítő út.
      Tényleg! Ha a havi jövedelmem másfélszeresét félretettem volna, talán már a gazdagok top 4 milliójába is beleférnék.
      Csak és kizárólag magamat hibáztathatom.
      És persze most, hogy kapom a felhomályosító szavakat, már bánom, hogy dőzsöltem, ahelyett hogy a fent említett módon takarékoskodtam volna.
      Ettem. Rendszeresen.
      Ittam. Sajnos kisebb rendszerességgel.
      Lakbért, vagy közös költséget fizettem. Azt is rendszeresen.
      Röviden: szórtam a pénzt a nagyvilágba.
      Amit nem bánok, csak szégyenlek, hogy két neveletlen kölykemet kiiskoláztattam. Egy munkaalapú társadalomban mi keresnivalója a kiművelt emberfőknek?

     • azmiazEZ

      Ugye-ugye!

      Evés-ivás, lakbér, közös költség…úgy éltél mint egy király.
      Szíjártó viszont félretette a pénze nagy részét. Olyan nagy részét, ami gyakorlatilag nem is volt. Persze majd azt mondja, hogy a többletet apu adta neki, aki természetesen nem lett szegényebb a közpénzes megbízásoktól.
      Persze ki vizsgálná meg (valójában) egy mai közszereplő vagyonosodását ilyen gondterhes időkben, az ilyen kis buta emberek mit szólnak bele a nagyobbak dolgába.

      A két gyerek meg nem jó korszakban fiatal. Vagy nem jó helyen. Mondom ezt úgy, mint nem jó korszakban és/vagy helyen élő fiatal.

      Jelenleg az ész hátránynak számít úgy érzem.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Jaj!

      Akkor én most sokszorosan hátrányos helyzetűnek számítok?

      “Szíjártó viszont félretette a pénze nagy részét.” – nem köll módosítanod ezt a mondatodat?
      Biztos, hogy helyesen fogalmaztál?

 • István Tamasi

  A Pilisvörösvár-Piliscsaba szakaszt 2 – kettő – év alatt sem volt képes befejezni az építő.

 • katus

  még ehhez hozzá kellene tenni, hogy mennyi kárt okoztak a vörösvári csomópont nem jól tervezett aluljáró miatt, és arra is kiváncsi lennék, mennyi kötbért fizettek azért, mert határidőre nem készültek el

 • dd

  ezt értem (és hát igazán nem vagyok azzal vádolható, hogy kedvelném Szijjártó Pétert), de hát az apjának mégiscsak 2007 óta nincs köze a céghez, nem?…

 • Faeke Vas

  A papa volt cégéről beszéltek ?????
  Biztosan a papa akadályozta a cég szárnyalását…. és ezért Szijjártó lenne a felelős…. Blama, O’Blama….

 • rotgar

  Ebben a famíliában még a betyárbecsület sincs meg. Együtt kartelleznek, a mi adónkból jól lehúzzák az államot, mikor buknak, beárulja a bűntársakat a Szíjjártó papa, így ő megússza, a többieket büntetik 7 milliárdra. Volt kiőól örökölni a talentumot ifj. Hazudós Petinek.

 • Lajos Csánó

  Biztosan a spórolással van gond!A hozzászólásokból látszik! Mert tessék csak megnézni Mit spórolt meg Orbán felesége,Rogán-é is,Kósáéról nem is beszélve! Ezt mind a konyhapénzből,ugyani más jövedelmük nem volt!