Ezeket az adatos projekteket csinálta az Átlátszó 2017-ben

2017nyito

 

Mai vezércikkünkben összeszedtük, hogy szerintünk melyek voltak a legjobb, legfigyelemreméltóbb adatos projektek 2017-ben külföldön és itthon. Az Átlátszó is aktív volt 2017-ben ezen a területen, itt megmutatjuk, hogy mi miket csináltunk.

 

 

Állami hirdetések 2006-2016
Készítők: Mérték Médiaelemző Műhely, Átlátszó. Leírás: Adatvizualizáció tíz év állami reklámköltéseiről.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.13.30

HÖK-Monitor
Készítők: Átlátszó Oktatás, Átlátszó. Leírás: Adavizualizációs projekt a felsőoktatási hallgatói önkormányzatok kifizetéseiről.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.17.09

 

Cuius Regio – A magyarországi földárverésének statisztikai atlasza
Készítők: Átlátszó. Leírás: Adavizualizációs projekt a 2014 és 2016 között elárverezett állami földek adataiból.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.18.33

 

Széchenyi 2020 – adatbázis és térkép
Készítők: Átlátszó, Krich Balázs, Orsós Mihály. Leírás: A nagy sikerű uniós támogatásokról szóló interaktív térkép és adatbázis folytatása a 2015 és 2017 közötti időszak kifizetéseiről.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.22.24

 

SZJA Kiszámoló
Készítők: Átlátszó, DeepData, KFIB. Leírás: Megtippelheted, hogy a nettó jövedelmed a magyar társadalom hány százalékánál nagyobb.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.27.10

 

Legyél te is álhírvadász!
Készítők: Átlátszó, Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. Leírás: Játékos teszt iskolások számára arról, hogy miről lehet felismerni az álhíreket, dezinformációkat.

Screen Shot 2017-12-28 at 15.40.24


Kilenc grafikon a kormánymédia túlsúlyáról
Készítő: Átlátszó

Screen Shot 2017-11-22 at 9.25.01

 

Ez itt az Átlátszó nyilvános dataviz-profilja.

Összeállította: Bátorfy Attila

Kapcsolódó cikkünk:

Az elmúlt év legjobb adatújságírás és adatvizualizációs projektjei

 

tetszett_a_cikk3

 

 • trespass

  Jó kép! De kit temetnek?

  • Kim Cat

   Az ismeretlen turista-útjelzés festőt ott a szakadékban.

 • Nagy Emilia

  A MKKP-ra ugyanaz a 89090 idióta szavazott, aki négy éve. :)

  Az MSZP-től pedig nagyjából az LMP és a Momentum szívta el a listás szavazókat.

  Az MSZP-vel 2022-ben már nem kell majd számolni.

 • Vidéki

  Írta pcblog: Magyarázom a bizonyítványt!

  “Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány – ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem.
  Hogy ma van a féléves bizonyítvány-nap, az nem jelent semmit.
  A többiek tényleg kikapták a bizonyítványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell. Igen.
  Különben a bizonyítvány-ellenőrző és kiegészítő konferencia foglalkozni fog az esettel, tanfelügyelői középülésen.
  Az osztályfőnök úr, mikor ideadta nekem a bizonyítványt, beszédet tartott: kicsit zavarban volt, és tiszteltette a papát. Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szíves, közöld szüleiddel, miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyítványoddal, hibás tételek csúsztak bele.
  A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit.
  Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyítványt csakhamar kiállítjuk – egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra;

  de hangsúlyozd kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyítványomba történelemből ez a… ez a… szám, ami ugyancsak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből – de esetleges félreértésekre ad alkalmat.” (Karinthy Frigyes)

 • Szeberényi Tamás

  Nekem meg rajtam kívül jó pár embernek nem így tűnt a dolog ! Az ellenzéki média (RTL klub , ATV, Hír tv ) simán lenyomták a kormányközeli médiát !

  • Kyel

   Atya ég. Hasonlítsd már össze a 2-t. Láttál már az belőlük híreket. Szerinted melyik oldalhoz tartozik az Fidess hű állami TV.-k ? Szerinted melyik van túlsúlyban? Szerinted melyik veti el a sulykot folyamatosan ha belföldi és/vagy politikai hírek jönnek? Melyik gerjeszti orrba – szájba a gyűlöletet és az ellenségeskedést? Nézzél már körül ! Én bele néztem és olvastam majdnem mindegyikbe és eszem megáll azoktól a hazugságoktól és félinformációktól az összemosott felvételektől/netes és újság hírektől amiket a kormány terjeszt.
   Szerinted miért a főváros tartja magát a Fidess-el szemben és nem a vidék? Gondolkodjál már! Az eszedbe se jutott, hogy szinte teljesen kiirtották a vidékre is kijutó ellenzéki médiát az újságok felvásárolásával vagy megszüntetésével, vagy rádiókéval. Utóbbi 8 évük alatt több kormányt kritizáló újság/rádió/honlap/tv lett megszüntetve vagy Fidess közeli haver kezébe kerülve vagy ellehetetlenítve , mint a rendszerváltás óta összesen…

 • Peter Götz

  ez az igazi pofátlanság,a HAZUGSÁGOT igazságnak minősíteni

 • Devo

  De hát pont, hogy egy rahedli magyart hülyének néztek, elarasztották migránsos, uszítós, gyűlölet- és félelemkeltő baromságokkal, azok meg elhitték, és szavaztak a hülyítőikre, akik egyben a tolvajaik, kifosztóik is. Ezek után nem volt igaza annak, aki hülyének nézte a választópolgárt? Dehogynem volt! Ha egyszer az, mint a mellékelt kétharmados ábra is mutatja – na jó, ebbe benne van a fidesz magára szabott választási törvénye is -, akkor ne hazudjuk már, hogy bölcs. Az egész világ titkon rajtunk röhög, ekkora idiótákat máshol nem találnak, csak itt, ez fix. Ahelyett, hogy parkolópályára tettük volna a köztörvényes fideszgeciket, teljhatalmat adtunk nekik újra. Mi ez, ha nem idiotizmus, azzal az önámítással együtt, amivel nyugtatja magát az átlag fidesz szavazó, hogy ő nyert, neki, meg az országnak ez így jó. Nevetséges az egész. Stockholm szindrómás idióták serege. :-)))

 • Álcás

  Viszont számuk mostanra örvendetesen megnövekedett, Híveink is láthatják: ösztönzésük bejött, buzgalmuk rendesen meg van fizetve.
  (azt meg ne publikáljuk, hogy ki fizet…)

 • Péter Mód

  Igen, biztos a kopogtatócédulák idejében is ennyi lófaszjóska induló és párt volt, mint amikor mindenki annyit ír alá amennyit akar, ráadásul egy tömbháznyi aláírás elég kis túlzással az induláshoz…

 • gmihaly

  Mód Péter elvtársi nicknevű válaszadó találta el, nem Álcás úr.

 • gmihaly

  Akkori viszonylatban ahhoz eleget, hogy érdemesnek tartsák a kamupárt megalapítását. Egy szakértő bizonyára tudná valorizálni az akkori szubvenciós összegeket.