Mától interneten is lehetne népszavazni – ezt se az állam vezeti be

szbdszvzs

 

A Szabad Szavazás egyszerűen kezelhető felületén nagyon könnyű lenne népszavazást levezényelni, mivel csak úgy lehet szavazatot leadni, hogy az ember – egy regisztrációt követően – azonosítja magát a valós Facebook fiókjával. Sokak régi álma válik ezzel valóra.

 

 

Közel hat évvel ezelőtt készítettem egy interjút a kiváló Bujdosó Attilával, aki akkor a következőt mondta:

“…eljön az az idő, amikor a Facebook garantálni tudja, hogy egy-egy accounthoz valós személy tartozik, akinek ott vannak az azonosító adatai a rendszerben, és ehhez betonkemény biztonsági rendszert is tud rendelni. Amennyiben ez megtörténne, akkor országgyűlési választásokat, népszavazásokat is le lehetne vezényelni a Facebookon keresztül, megspórolva ezzel rengeteg időt és pénzt. Csak idő kérdése szerintem, hogy például az ügyfélkapu-regisztrációk mikor lesznek a Facebookkal összekötve.”

Végül nem meglepő módon ezt sem a magyar állam hozta össze (szemben Észtországgal), hanem egy magyar kezdeményezés, amelynek tagja például Schilling Árpád, vagy a részben az ARC Kiállításról is ismert Bakos Gábor.

Az online petíciók országában a Szabad Szavazás többszörösen is szuper kezdeményezés, ugyanis:

 • A szerkesztőbizottság csak tényleg társadalmilag fontos és értelmes témákban enged elindítani szavazást, így nincsen helyes semmilyen jópofáskodásnak
 • Ahogy annak sincs helye, hogy valaki a Trónok harca összes szereplőjének nevével külön emailcmekről adjon le szavazatokat. Ezt úgy érik el, hogy a redszer az Anonim Digitális Azonosítót (ADA) használja. Az ADA ellenőrzi, hogy a profil valós-e, de nem tudja, hogy kik vagyunk. Így csak valós emberek, valós személyazonossággal adhatnak le szavazatot anélkül, hogy bárki is látná, hogy ő mire szavazott, vagy hogy szavazott-e egyáltalán valamire.
 • Nem kell a kérdéseket megfuttatni a Nemzeti Választási Bizottságnál, vagy bármely más intézménynél. Így egyfelől nem kell attól tartani, hogy az NVB milyen jogi értelmezésre hivatkozva fog visszadobni egy népszavazási kezdeményezést úgy, hogy ugyanarra hivatkozva esetleg átengedett volna egy politikai szempontból fontosabb kérdést. Másfelől várni se kell a kiírásra.
 • Nincsenek kopaszok.

Hátránya:

 • Jogilag nem kötelező érvényű, akár az összes választokorú konszenzusos eredményére is azt mondhatja a kormány, hogy sorryka, ez nem hogy politikailag nem érvényes, hanem kit érdekel mit szavazgatnak az emberek az interneten, mi nem kértük ki a véleményüket.

Jelenleg a Tanítanék Mozgalom, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt kérdéseire lehet szavazni.

Mindenesetre a Szabad Szavazás demokráciajátékra mindenképpen alkalmas, illetve arra is, hogy elinduljon tesztüzemben az, amit az államnak kellett volna megcsinálnia, de megint nem tette. Érdekes kísérlet arra is, hogy megnézzük, 2017-ben hány embert lehet valós problémákra legalább egy hiteles szavazat erejéig behúzni a mobiljáról vagy a foteljából. Mi nagyon drukkolunk, hogy ez működjön.

Bátorfy Attila

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Balázs Németi

  És mi a helyzet azokkal, akik – mint én is – soha nem regisztráltak a Facebookra, és nem is tervezik? azokat eleve kizárják??!

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   A cikk ebben is felrevezeto. Ha kattintasz, latod, hogy email cimmel is lehet regelni es szavazni.

 • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

  Felrevezeto allitasokat tartalmaz a cikk. Termeszetesen nem ellenorzik, nem tudjak ellenorizni, hogy valos szemelyek vagyunk-e. A linkelt ADA sem tud ilyet (nem is tudhat, nem is allitjak). Az ADA annyit csinal, hogy elrejti a SzabadSzavazas elol az indentitasodat. Tehat belepni naluk lepsz be (hogy valos vagy-e azt nem ellenorzik), majd a SzabadSzavazas fele mutatnak rolad egy olyan azonositot, amibol nem lehet kovetkeztetni a belepeshez hasznalt azonositodra. (Akar valos, akar nem.)

  Pl. regisztraltsz az email cimeddel vagy a FB profiloddal, de ezt a SzabadSzavazas nem fogja latni, csak egy jo hosszu szamsorozatot. Mindig ugyanazt, amig ugyanazzal a fiokkal lepsz be az ADA-n, de hogy mi az, azt a SzabadSzavazas nem latja. Azt meg, hogy mire szavaztal, termeszetesen az ADA nem latja.

  • Peng György

   Az ADA rendszer része, egy offline tanúsítás, ahol egy személyes találkozón győződik meg az ADA tanúsítója arról, hogy a user személyes adataiból valóban az a titkos kód generálódik-e le, amit a user a fiókjában megadott. Így az a user/fiók, amely az ada rendszerében “magyar” igazolással rendelkezik, biztosan valós magyar tulajdonossal bír. Az ADA a szabadszavazás tudtára adja, hogy a user tanúsított-e vagy sem, és a szavazatszámlálásnál külön lehet kiértékelést csinálni mindkét csoportra. Ha az látszódik, hogy nagyon nem vágnak egybe az arányok, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valaki megpróbálta meghekkelni a szavazást.

   • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

    Hat ez pont nem derult ki sem a SzabadSzavazas, sem az ADA oldalarol elsore vegigfutva. Valoszinuleg az elobbieknek erdemes lenne egy magyarazo oldalt rakni elore (ami nem kell, hogy annyira belemenjen a reszletekbe, mint a GYIK).

    Ami viszont tenyleg nem derul ki: a titkos kodot ugye nem adja ki az ADA? (Tudom, hogy nem visszafejtheto, de tobb szolgaltatas osszelinkelheto lenne vele.)

    • Peng György

     az ada főmenüjéből linkelem: https://adatom.hu/user_howto.html https://adatom.hu/assurer_howto.html

     Az ada nem ad ki semmilyen adatot a nyilvános tanúsítványokon kívül. Az alkalmazások egyedi proxy azonosítót és egyedi proxy email címet kapnak. A felhasználók le tudják tiltani az alkalmazásokat, ha túlzásba vinnék a kommunikációt a proxy email címeken keresztül.

     Amúgy valóban szükség volna a kommunikáció kerekítésére, mert jelenleg meglehetősen kocka. 😉 Remélem előbb utóbb sikerül egy szakembert keríteni, aki segíteni tud ebben.

 • Heli

  Oké, hogy a magyar állam töketlen, de ha nem a jog(állam), akkor ki garantálja nekem, hogy egy magánszervezet nem él vissza az adataimmal? Mit képzel magáról egy magánszervezet – akár az ADA, akár a Facebook – hogy ő dönti el, én vagyok-e én?
  Ajánlom olvasásra T. Garton Ash könyvét a szólásszabadságról, amelyben a nagy digitális magáncégek hatalmát is elemzi.

  • Peng György

   a cucc forrása itt található: https://github.com/edemo/PDOauth
   A személyes adatokat kezelő szerver (ahol a titkos kódod előállítod) meg ráadásul annyira nyílt, hogy hozzáférhető az egész fájlrendszere, hogy meg tudd nézni, mit történik az adataiddal. lásd itt: https://anchor2.edemokraciagep.org/filesystem/
   Amúgy az ADA-t egy nyílt alapítvány, a KDE működteti, teljesen transparensen.

  • Katalin Bucki

   Szerintem az adatainkkal ma bárki visszaélhet! Bármilyen aláírás gyűjtésénél, de egy magánorvosnál is meg kell adni adatokat, de az interneten is megtalálhatók. Arról most nem is beszélve, hogy a pártok hivatalosan is hozzájuthatnak, ha hatalmon vannak, de pénzért is kaphatók adatbázisok pl. szolgáltatóktól, sőt talán még a népesség-nyilvántartótól is. Ha azt vesszük, hogy a Nemzeti Konzultáció hogyan zajlott az interneten, ez a verzió még megbízhatóbbnak tűnik az azonosítással. Persze a kormányok semmibe fogják venni, mert csak az ő csalásuk a hiteles!

 • József Antal

  Nem kötelezhetnek rá, hogy fb fiókot kreáljak.

  • Peng György

   Nem köteleznek rá. Ugyanis ADA autentikációt használ az oldal, tehát ADA fiókot kell kreálj. 😉

 • plaszi laci

  Nnnna ez fasza! Eleve szinte semmilyen kiberbiztonság nincs, mint azt láthatjuk… az az emberszabású pedig, aki a buzi Facebookra akar bármit is felépíteni sok minden lehet… de kiváló biztosan nem 😀

  • Peng György

   Az újságíró tévesen sugallja, hogy a szabadszavazas.hu az FB-re épül. Az igazság ezzel szemben az, hogy ADA autentikációt használ: https://adatom.hu