Néhány adat arról, hogy a kormányközeli médiát hogyan tartja el a “piac”

idok

 

A Népszabadság megszün(tet)ését a fideszes politikusok, kormányközeli média és a jobbos kommentelők jelentős része egyszerű ésszerű kiadói döntésnek tartja, mivel így diktál a magasságos piac. A veszteségeket a “Mediaworks” (azért tettük idézőjelbe, mert nem tudjuk, hogy kinek a kezébe kerül a kiadó) nem akarta tovább finanszírozni. Tény, hogy 2011 és 2015 között a Népszabadság a főtevékenységből adódó üzemi eredménye (ez nem az adózott eredmény, hanem az, amiben nincsenek benne a pénzügyi tranzakciók, egyéb, nem lapeladásból, reklámból származó bevételek) nagyjából 2,5 milliárd veszteséget okozott a kiadójának. Így normális esetben a Népszabadság kiadásának “felfüggesztése” mögött igenis lehet piaci okokat keresni és találni. Csakhogy az a kormányközeli média használja a piaci okokat bunkósbotként, amelyik egyáltalán nem a piacból él, hanem közpénzből. Szemben a Népszabadsággal. Nézzük.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A nyomtatott lappiac teljesítményének vannak a piac által elfogadott hivatalos mérőszámai. Ilyen az auditált nyomtatott, terjesztett, értékesített és aktívan vásárolt példányszám. Ezt a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség végzi, már amennyiben az a lap, amely auditáltatni akarja magát, fizet azért, hogy a piacon transzparens, mindenki által elérhető, ellenőrizhető számai legyenek.

Az alábbi képen a MATESZ legutóbbi auditjának, a 2016. első negyedévinek a listáját látjuk. Kérdés: mely lapok hiányoznak az auditból?

 

matesz2

 

 

Ha nem sikerült volna rájönni, akkor segítünk.

a Magyar Hírlap, a Magyar Idők és a Lokál

Vagyis a kormányközeli nyomtatott lapok. Ők valamiért nem gondolják, hogy a piacra és a nyilvánosságra tartozna, mennyi lap fogy belőlük, vagyis hogy mennyire kíváncsiak rájuk az olvasók. Ez az, amit 2010 és 2014 között a Magyar Nemzet sem mert megtenni, noha a Nemzeti Olvasottság Kutatásban már ők sem szerepeltek. Ezzel szemben a Népszabadság, illetve más jobboldali és baloldali napilapok szerepelnek a MATESZ auditban. Így sajnos nem tudjuk összehasonlítani ezeknek a lapoknak a vásárolt példányszámait a Népszabadságéval :(

Az online látogatottságot a Digitális Közönségmérési Tanács által futtatott OLA (Online Látogatottsági Adatok) oldalon tudjuk követni. Kerestük, kerestük, de valahogy két lapot nem találtunk a mért oldalak között. Ez a két lap:

a magyaridok.hu és a 888.hu

Velük szemben a Nol.hu ott van. Sajnos megint nem tudjuk összehasonlítani, hogy a Magyar Időkre vagy a 888.hu-ra hányan kattintanak szemben a Nol.hu-val.

És akkor harmadikként nézzük, hogy miközben ezeknek a lapoknak semmiféle transzparens, a piac által hivatalosan mért és elfogadott adatuk nincsen, olyannyira, hogy még a médiaajánlatukban sem szerepel (!) sem terjesztett, sem vásárolt példányszám, mégis milyen pénzből élnek ezek a lapok? Erre a Kantar Mediától kikért 2015. január 1-től 2016. május 31-ig tartó listaáras reklámbevételi adatokból tudunk következtetni.

A Kantarnak a 888.hu-ról és a Ripostról nincsen adata, a Lokálból pedig csak a hetilapról vannak részletes adatok, a napilapot csak nyár óta mérig.

De nézzük, hogy a Lokál Extra (hetilap), a Magyar Idők, a Magyar Hírlap, vagyis amelyek terjesztett és vásárolt példányszámairól nincsen hivatalos mért adat, és a Népszabadság, illetve a teljes napilappiac teljes listaáras reklámbevételéből hány százalékot tett ki ebben az időszakban az államtól, vagyis közpénzből érkező bevétel:

 

 

 

A grafikonról leolvasható, hogy a Lokál Extra, a Magyar Idők és a Magyar Hírlap a most cinikusan mennyekbe emelt piacot olyan nagyon nem érdekli, ellenben a kormánnyal és az állami cégekkel, amelyek közpénzből tartják el és fent ezeket nyomtatott lapokat.

A Lokál listaáras reklámbevételeinek 80 százalékát, a Magyar Időknek 63 százalékát míg a Magyar Hírlapénak közel 50 százalékát a mi pénzünkből fizette az állam ebben az évben.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a minisztériumok, kormányhivatalok, egyéb állami szervek mely lapból mennyit rendelnek szintén közpénzen és mely lapokból nem rendelnek egyáltalán. Még egyszer: mindezt úgy teszi a kormány és az állami szektor, hogy ezekről a lapokról semmiféle hivatalos piaci mérőszám nem áll rendelkezésre.

És még mielőtt bárki is elkezdene elmúltnyolcévezni, ajánljuk figyelmébe ezt a cikket.

Nyitóképen a miniszterelnöki kabinetiroda közigazgatási államtitkárságának várótermében olvasható lapok.

 

Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Barbrady

  Tiltsuk be az illegális tevékenységeket!

 • Zsolt Balogh

  Megnéznék egy összehasonlítást a szoci időkből. Ja akkor még le is tiltotta gyurcsány a hírlapot elő se lehetett fizetni rá…

  • Zoltán Nemcsényi

   “elmútnyócév”? Ennyit tudtok…

   • Balazs Horvath

    nem, tudjuk meg azt is, hogy az elmult 20 ev. meg az elötte levö 40. de erre nem igen van valaszotok.

    • kajla

     itt a remek alkalom, válaszolj hát te!

  • Zsolt Hummel

   Nem azért lett kormány váltás, hogy többet ne legyen olyan mint a Gyurcsány éra volt? Mert a számok makacsak. És azért 80%-os állami bevétel elég durva. Én nem vagyok ellensége az állami költésnek, minden országban van. Az USA-ban az 5-ik legnagyobb költő a hadsereg.
   De azért egy piaci alapú elosztás nem ártana, mert hát az lenne a lényeg, hogy minnél jobb legyen az elérés. Szerinted ha te adnád a pénzt egy médiának, nem azt néznéd hány embert érsze el. Nem mindegy mi a tartalom. Nem szeretem a Barátok közt műsort, de ha egyszer ott lehet elérni a legtübb embert csak ott hirdetnék. Vagy szerinted jobb elkölteni az ECHO TV-n hajnali műsűrosávban?

  • János Virág

   Gyurcsány idejében már a fidesznek nagy médiabirodalma volt! A 93-ban eladott és ellopott székházból kapott pénzből!

  • Kató Tóth-Pintér

   Ha annyi hülyeséget írt, mint most, akkor nem csodálom. (Széles a gravitáció kikapcsolható, energiacella stb.)

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Na, csak sikerult elmutnyocevezni, vagyis nem vegigolvasni a cikket. Az utolso mondat pont arra hivja fel a figyelmet, hogy ha nem akarsz ezzel hulyet csinalni magadbol, akkor kattints tovabb erre a cikkre: http://www.kreativ.hu/cikk/hogyan_mukodott_orban_es_simicska_mediabirodalma . Hosszu, persze, az elmutnyocev az meg csak par masodperc, plusz jobban is esik, mint szembesulni a valosaggal.

   Ha lusta vagy (mint en), akkor mondjuk 3 perc tekergetessel megtalalod az az abrat, ami a Gyurcsany- es a masodik Orban kormany media kolteseit hasonlitja ossze. De tudod, mit, csak hogy nehezebb legyen torzitanid a valosagot, itt egy screenshot (reszletesen ott): https://uploads.disquscdn.com/images/3046b141c6f372498cc4325acfacf7705d270927c29f488674b00fc8c02f36f6.png .

   Balra a Gurcsany, jobbra az Orban. A cikkben termeszetesen interaktiv az abra, erdemes atmenni.

  • kajla

   fárasztó vagy és hazudsz is

 • Balazs Horvath

  mondjuk az allami arany nem csak attol lehet magas, hogy magas az allami költes, hanem attol is, hogy alacsony a piaci költes. (jo lenne az abszolult szamokat is latni). ami szinten vizsgaltra lenne erdemes: hogy miert gondolja a “piac”, hogy a hvg olvasoi vesznek autot, a heti valasz olvasoi viszont nem. nepszabagsag olvasoi hasznalnak dezorodort, a magyar nemzet olvasoi meg nyilvan bunkok es nem. szoval nem csak az allam szelektal a maga kedvere hanem az un piac is.

  es hat bocs az elmult 8 evezesert de milyen szep volt ügye amikor a piac lathatatlan es a kormany maga fele huzo keze egyarant a nepszabi and Co-t tömtek. (a belinkelt cikk orbitalis csusztatasa, hogy ugy csinaltok, mintha csak a napszabi meg a nepszava lett volna korlmanyközeli a szoci kormanyok alatt, holott a videki lapok, az akkori metro, blikk etc szinten az volt. igy aztan egyaltalan nem torzabb a mai kormany költese mint az akkori volt)

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Na most akkor megint nem hiszunk a piacnak? Vagy hogy van ez? Csak akkor, amikor a nepszabit elintezi? Amugy az, ha alacsony a piaci koltes az pont ugyanaz, mint ha magas az allami. Mert miert eri meg az allamnak ott hirdetni, ahol a piaci szereploknek nem? (Es a piaci szereplok az tobbes szam, sok-sok ceg osszessege, meg ha a koltes nagy reszet viszonylag keves ceg is hozza.)

 • Laci

  Sziasztok!

  Kis segítség, amivel össze tudjátok hasonlítani a látogatottságot. Nagyon jól és pontosan mér. Ha több adatot szeretnétek az ingyenesnél, fizessetek rá elő, vagy kattintsatok a 7 napos próbaverzióra.

  nol.hu (66. helyen van Magyarországon a látogatottság alapján)
  http://www.alexa.com/siteinfo/nol.hu

  magyaridok.hu (191. hely)
  http://www.alexa.com/siteinfo/magyaridok.hu

  888.hu (108.hely)
  http://www.alexa.com/siteinfo/888.hu

  444.hu (14. hely)
  http://www.alexa.com/siteinfo/444.hu

  index.hu (5. hely)
  http://www.alexa.com/siteinfo/index.hu

  origo.hu (8. hely)
  http://www.alexa.com/siteinfo/origo.hu

  És atlatszo.hu :) (400. hely, hát ezen van még mit javítani)
  http://www.alexa.com/siteinfo/atlatszo.hu

  A fizetős tartalomban látni fogtok napi látogatottsági adatokat is egyedi látogatók alapján, és nagyon sok mást is.

 • Ági33

  Tiltakozás a sajtószabadságért, a Népszabadság megszüntetése ellen:

  https://www.youtube.com/watch?v=JqexVw8MrAA