Simicskától a menekültekig: kedvenc adatújságírás projektjeink 2015-ből

ate

Ahogy 2014-ben, idén is összeszedtük azokat az adatújságírás vagy infografikás cikkeinket, amelyeket témájuk vagy megvalósításuk miatt érdekesnek találtunk. A menekültkrízis, Simicska Lajos, fegyverkereskedelem és svájci banki adatok mind felbukkannak összeállításunkban.

Adóparadicsomokból is dől a pénz Svájcba

2008-ban az HSBC bankcsoport svájci leánybankjának alkalmazottja egy dokumentumcsomagot juttatott el a francia adóhatósághoz. A csomag Swissleaks néven híresült el és svájci banki adatokat tartalmazott. Az adatok kiszivárogtak és egy nemzetközi újságíró-konzorciumhoz is eljutottak. Martin Grosjean svájci kutató a hihetetlen mennyiségű adattömeget próbálta érthetővé tenni két ábrával, amelyekből kiderült, hogy a svájci bankokba főleg az adóparadicsomként kezelt országokból érkezett pénz.

800-sw31-e1423839725716

 

Simicska Lajos médiabirodalma

Több mint nyolcvanezer közbeszerzési és reklámozási adat elemzésével készítette el azt a nagyszabású riportot a Kreatív Online, amelyben a Simicska Lajoshoz köthető médiabirodalom létrejöttét elemezték. Arra nincs mód, hogy a terjedelmes cikk minden elemét itt bemutassuk, de a Fidesz-közeli médiabirodalom kiépülését bemutató idővonalat külön is kiemelnénk.

 

 

Az Átlátszó, mint fontos hivatkozási alap

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, még az Átlátszónál is, ezért év végi összefoglalónkban is megemlítjük azt projektet, amelynek során a Keresés blog a politikai témájú internetes oldalak linkelési szokásait vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan hivatkoznak egymásra a magyar politikai blogok és híroldalak. Az eredményeket aztán több módon is ábrázolták, például a hivatkozások száma szerint: minél nagyobb egy adott honlaphoz, sajtótermékhez tartozó kör, annál többen hivatkozták. Az Átlátszó jól teljesített.

cikkbe1

 

Ennyi pénzt keresett az Orbán-vő 2015 első negyedévében

Már áprilisban látszott, hogy Orbán Viktor vője, Tiborcz István számára nem lesz rossz a 2015-ös év. A 444 a Közbeszerzési Értesítőből szedte össze az év első négy hónapjára vonatkozó adatokat és kiderült, hogy az akkor még Tiborcz érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. mintegy 4 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket.

 

A leggazdagabbjaink is szegények európai összehasonlításban

Kis ország, kis vagyon: a Business Insider májusi összeállítása szerint, amelyet a világ legvagyonosabb embereiről készített, a száz leggazdagabb magyarnak összesen nincs annyi pénze, mint a leggazdagabb osztráknak. Mivel Magyarországon – a rendelkezésre álló információk szerint  – nincs olyan, akinek a vagyona elérné az 1 milliárd dollárt, hazánk fel sem került a Dadaviz által összeállított térképre.

networth800

 

A világ legnagyobb fegyverexportőrei

Szintén a Dadaviz készített infografikát a világ legnagyobb fegyverexportőreiről és vásárlóiról. Ebből kiderült, hogy a legtöbb fegyvert az Egyesült Államok szállítja más országoknak, a legnagyobb vásárlója pedig Dél-Korea. Oroszország 56 különböző államba szállított fegyvert 2010 és 2014 között. Őket követi Kína, amely Venezuelába, Indonéziába és Nigériába is szállított fegyvereket.

 

exp800

 

2014 még jó volt Simicskának

Az, hogy a listánkon Simicska Lajos kétszer szerepel, nem véletlen. Miután 2015 elején a Fidesz-közeli oligarcha és Orbán Viktor között kenyértörésre került sor, a jobboldali médiabirodalom rendesen átalakult, és a közbeszerzések nyertesei között is ritkábban olvashatjuk a Közgép nevét. 2014-ben azért még jól ment a bolt Simicska Lajosnak, ezt semmiképpen sem szabad elfelejteni, és azért egyelőre nem kell attól tartani, hogy lekerülne a leggazdagabb magyarok listájáról.

sicss

 

Honnan jöttek a menekültek, és hova mentek Európában?

2015 egyik fő témája a menekültkérdés volt, így ezzel kapcsolatban számos infografika és adatelemzés is született. Az svt.se svéd internetes oldal azt ábrázolta az ENSZ menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek az adatai alapján, hogy az egyes országokból származó menekültek (akik 2014-ben vagy az előtt kapták meg a menekültstátuszt) miként oszlanak el az európai országok között. Az ábráról leolvasható, hogy a legtöbb szíriai menekült Németországba jutott el, őket követi Svédország, majd tőlük jócskán lemaradva Hollandia.

A szíriaiak Európában 2014-ben forrás: http://pejl.svt.se/
A szíriaiak Európában 2014-ben forrás: http://pejl.svt.se/

 

Hetvenezer óra önkéntes munka – a Migration Aid statisztikája

A menekültkrízissel kapcsolatban nem csak arról születtek adatok, hogy hányan érkeztek Európába, hanem arról is, hogy a menekülteket segítő civilek milyen adományokhoz jutottak és azokat hogyan használták fel. A Migration Aid statisztikáit az Átlátszó is feldolgozta infografikák segítségével, amelyekről úgy gondoljuk, jól rávilágítanak a menekülteket segítő civilek munkájára.

 

Red Flags: a magyar közbeszerzések 60 százaléka felveti a korrupció gyanúját

Nagyon nehéz egzakt számokkal jellemezni a korrupció helyzetét Magyarországon, de időről időre többen is megpróbálkoznak vele. A K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2015 év végén indította el a Red Flags nevű portált, ahol különféle mutatók segítségével lehet szűrni a korrupciógyanús közbeszerzéseket. Az oldal készítői kimutatásokat is készítettek, amelyekből látható, hogy Magyarországon a közbeszerzési hirdetmények 60 százalékánál felmerül a korrupció gyanúja.

RFchart

 

D. Kovács Ildikó

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

  • Pém Mihályné

    Barthelemy, André: Cigányország útjain c könyvében olvastam először arról a jelenségről,hogy a.beszéd és a kommunikáció nem azt a szerepet játssza mint nálunk..Rengeteg nyelvi játékuk van amit mi fel se ismerünk már, a szolidak, kedvesek, mint a játékos nagyotmondás, a játékos sértegetés, és a durvák, mint a szavakkal megölni valakit, de ők ezt se veszik komolyan. Egyébként rendkívül gazdag . szóképekben és közmondásokban gazdag nyelvet használnak egyes cigány közösségekben, sok tájnyelvi szót,mintha egy század eleji nyelvezetet hallanánk Veres Péter regényéből. Ez is mutatja a kultúrák egymásra hatását, hogy a magyar paraszti nyelv most a cigány kultúrában köszön vissza. Mi mikor használtunk utoljára pl közmondást közbeszédben? .Egyszer megbíztuk a cigány faluban gondozottunkat Marikát, vigye át az adományt a szomszédba a tápszer adományt. Marika nagyon ódzkodott ettől, akkor úgy tettek hogy minek az nem kell, fújj, minek hozta, persze hogy kellett nekik, csak büszkék, és szégyen elfogadni valamit meg , mert aki csak úgy ad, az ” KUTYA ” ez egy kifejezés, senki se akar kutya lenni, és ezért mindig valamit valamiért kell adni.Kisebb kultúrsokk ért, amikor Gina fél órán keresztül rimánkodott, kérlelt, könyörgött, hogy ne legyek kutya, mert nem lehetek kutya, és ne és ne legyek kutya, vagyis ne vigyek csak úgy adományokat a szomszédba ! Nagyon szép szavakat használt, nem tudom utánozni..Csodálkoztam hogy beszélhet ilyen gazdag szókinccsel egy óvodás kislány, aztán kiderült, hogy negyedikes, csak kisnövésű. Eszembe jutottak az iskolások, akik visszautasítják a szemétszedést, mert ők nem kutyák… Kirabolják meglopják egymást, ez nekik nem olyan súlyos, nem kezelik olyan súlyosan …pl elment otthonról, eltűnt a pénze a kanala a szemüvege a gyógyszere..ez mindennapos, ezért kell valakinek otthona a házat őrizni, de akkor is figyelnie állandóan a saját rokona mit lop el,,,,és utána úgy tesznek mintha nem történt volna semmi…a gyerek, a nagyobb gyerek azért nem megy iskolába,mert vigyáz a házra..,,Az adás és elfogadás néhány kevésbé ismert aspektusát érintettem most….